2014. szeptember 12., péntek

Vivien Holloway - A mesterkulcs - Winie Langton történetek 1.

Imádom az írásait, de komolyan :). Lassan el kell gondolkodjak azon, hogy lenne-e bármi is tőle amire elolvasás után azt mondanám neki, hogy ne haragudj Vivi de ez mi volt... háát nem hiszem. Örömmel tölt el, hogy ismét azon bloggerek, sőt talán barátok közé tartozhatom akik előolvasói lehettek Vivien munkájának :). Nem sok ehhez hasonló történetet olvastam eddig, de ha a legtöbb csak fele ennyire jó akkor függő leszek :).
Most egy új stílussal örvendeztet meg minket, méghozzá egy steampunk kisregénnyel, ami a távoli jövőben játszódik, mégis olyan mintha a múltba kerülnénk vissza. Ez  egy fantasztikusan összerakott történet, melynek egy -mily meglepő- igazán belevaló csajszi a főszereplője, Winie. Ő nem más, mint egy nagy és befolyásos tolvajcsalád leszármazottja, akit édesapja már kiskorától kezdve tanított a mesterségre. A történet 2900-ban játszódik, száz évvel az ötödik világégés után, amikor az ember már nem kénye kedve szerint választ magának "szakmát" hanem tulajdonképpen beleszületik. A Langton családban sincs ez másképp. A lányokat az anyjuk tanítja ki különféle fortélyokra a férfiak elcsábításához és kizsebeléséhez, a fiúkat pedig az apjuk veszi irányítás alá. Megtanítják őket verekedni,lőni és mindenféle csupa férfias fortélyra a tolvajlással kapcsolatban. De Winieknél ez kicsit másképpen alakul...ugyanis ő fiúnak készült, így amíg nővérét édesanyja tanította, ő édesapja kezei alá került, vagyis tipikus fiús lány lett belőle. Jobban tud verekedni bármelyik fiúnál és a fegyvert is jól forgatja a kezében. A történet lényege, hogy létezik egy mesterkulcs melynek, segítségével könnyedén
áthatolható minden fal, sőt akár egy páncélajtó is, vagyis egy tolvajnak felbecsülhetetlen. Winie kiskora óta hallgatja a róla szóló meséket és, amikor az a hír járja, hogy a szerkezet a városukba van,
mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megszerezzék. Így történik tehát,hogy Winienek bevetésre kell mennie nővérével egy születésnapi partira, ugyanis azt rebesgetik, hogy a szülinaposnál van a mesterkulcs. Persze ezzel nem is lenne baj, de amikor kiderül hogy nőként kell megjelennie nem szimpla testőrként a nővére mellett, kissé kiakad, de hát a cél érdekében még azt is bevállalja, hogy felöltöztessék habos-babos ruhába, de azért hű marad önmagához is és megmutatja nekünk, hogyan lehet elrejteni egy fegyvert a szóban forgó ruha alatt :). És itt indul csak be igazán a történet. A terv eredetileg az lett volna, hogy nővére elcsábítja Williamet és ellopja tőle a mesterkulcsot, de amikor a fiatalember inkább Winie iránt mutat érdeklődést teljesen felborul, amit elterveztek. És a lány ekkor még csak nem is sejti, hogy belesétált a végzetébe :). Ugyanis mint kiderül William nem is annyira buta és elkényeztetett, mint gondolta :). Jaj imádtam kettejük szócsatáit és civakodásait. Igazán összeillő páros :). Mindkettejüket nagyon
megkedveltem. Végül William tesz egy ajánlatot a lánynak a mesterkulcsért cserébe, de hogy elfogadja-e azt csak akkor tudjátok meg ha elolvassátok ezt az, ugyan rövid, de igazán tartalmas kisregényt, amely engem teljesen magával ragadott. Izgalmas, szellemes, rejtélyes és hohho  néhol egy kis romantikát és véltem felfedezni benne :) :P. Tetszik benne a családi összetartás Winiéknél  és, az hogy ők tisztességes tolvajok, ami persze irtó hülyén hangzik, de becsületesek és soha nem gyilkolnak, csak elveszik, ami a megélhetésükhöz szükséges. A karakterek közül keveset ismerünk meg egyenlőre, de őket eléggé megkedveltem. Tehát ez egy kis steampunk  csoda, ami ezalatt a rövid idő alatt, míg elolvassuk, új élményekkel gazdagít és még a nevetőizmainkat is megdolgoztatja. :) Engem meggyőzött és izgalommal telve várom a folytatást :). Ha lehetne, akkor rögtön ;). Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket :)
Köszönöm Vivien, hogy lehetőséget adtál nekem arra, hogy megjelenés előtt megismerhessem eme remekművet :).
És, ha ez még nem lenne elég...kérlek ne irigykedjetek, de még egy szuper képpel is megajándékozott az én drága írónőm :) :P. Méghozzá nem is akármilyen képpel :Pár kedvenc idézet:

1. " Ennek következményeként azonban lassan kénytelen voltam megszólalni, ugyanis ifjabb Will kezdett meglehetősen furcsán nézni rám. Pillantásom a kezében tartott metszett kristálypohárra esett, melyben borostyán színű ital lötyögött.
 – Az ott whiskey? – csúszott ki a számon, mire, ha lehetséges, még értetlenebbé vált az arckifejezése. Belepillantott a pohárba, meglötyögtette a tartalmát.
 – Igen, az.
 – Remek – kikaptam a kezéből, egy hajtásra lehúztam, és bár végigégette a torkom, a melegség a testemben is elterjedt, ami még mindig jobb volt, mint a jeges bénultság, amit addig éreztem.
– Köszönöm – nyomtam vissza a poharat a kezébe. Néhány másodpercig csak bá-mult rám, aztán valami mosoly félére húzódott a szája. 

2. " Rám ne terítsd a kabátodat, rám ne terítsd! 
Rám terítette a kabátját. El kellett nyomnom egy kelletlen sóhajt, és a vágyat, hogy lerázzam magamról. Semmi sem dühített fel jobban, mint mikor úgy bántak velem… nos, mint egy nővel. Apám nem így nevelt. "

3. " – És most mi lesz? – érdeklődött fesztelenül. – Odaadom a kulcsot, és ön a kéményen keresztül távozik? Nem vettem fel a csipkelődését.
 – Azt a télapó teszi. Én inkább az ablakot választanám.
 – Két emelet magasan vagyunk – jegyezte meg.
 – Nem jelent problémát – valóban nem jelentett. Másztam én már ki sokkal magasabban lévő szobákból is. Szerencsére sosem volt tériszonyom. Újra nyílt a szája, hogy valami megjegyzést tegyen, de nem hagytam, hogy átvegye az irányítást. Nem ringathatta magát abba az illúzióba, hogy ő irányítja az eseményeket.
 – Miattam csak ne aggódjon. Inkább legyen szíves odaadni a kulcsot. "

4. " – Magának is jól áll a lila – nem volt kedvem a játékaihoz, és úgy tűnt vette a lapot. Fanyarul elmosolyodott, majd megrándult, ahogy a mozdulattól meghúzódott az orra.
 – Veszélyes a jobb horga – jegyezte meg. "

Megjelenés: 2014.09.27
Felelős kiadó: Főnix Könyvműhely

Nikusz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése