2013. január 10., csütörtök

Kerstin Gier: Időtlen szerelem trilógia avagy Rubinvörös,Zafírkék és Smaragdzöld


Előre szólok,hogy spoileres az értékelés,tehát mindenki csak saját felelősségére olvassa el!!!!


Ez az első olyan értékelésem,ahol egy trilógiát nem külön-külön,hanem egyben próbálok bemutatni nektek.
Igazából ezt azért is nem bánom,mert ami még kifejezetten tetszett ebben a trilógiában,hogy az írónő a köteteket úgy írta meg,hogy nem telik el hosszabb idő ( nap,hónap,év ) hanem,ahol az egyik befejeződik az azt követő ugyanott folytatódik, egy perccel sem később.
Az igazság az,hogy a történet már az elején megfogott,valószínű az írónő könnyed,humoros stílusa miatt és mert nem volt unalmas,nem kellett azon gondolkodnom,hogy na mikor történik már végre valami. Fogalmam sincs hogyan volt képes ezt a történetet így megálmodni és összerakni...minden pici, apró részletet jól ki kellett dolgoznia,hogy ne kócolódjanak össze a szálak :). A családfáról már ne is beszéljünk,hihetetlen,az utolsó résznél már annyira bonyolult volt,hogy nagyon oda kellett figyelni és elismerésem,hogy ő maga sem gabalyodott bele :).
Hát akkor csapjunk a közepébe,megpróbálom felvázolni a cselekmény lényegét,nem fogok kitérni minden egyes szereplőre csak a fontosabbakra és ha elakadnátok,akkor a leírás végén megtaláljátok majd,hogy ki kicsoda és mi a feladata :)

A sorozat első részében ( Rubinvörös ) Gwendolyn még csak egy átlagos tinilánynak gondolta magát,egészen addig amíg az unokatestvére, Charlotte helyett a múltban nem találta magát. Ez aztán teljesen felborzolta a kedélyeket,hiszen eredetileg azt hitték Charlotte örökölte az időutazó gént,őt taníttatták,segítették "képezték ki" erre a feladatra.
Így aztán kiborult a bili,amikor ez mégsem valósult meg,hanem helyette Gwen kapta ezt az ajándékot :). Ez kis bonyodalmakat okozott,hiszen erre senki nem volt felkészülve,legfőképpen Gwen.
Charlotte is teljesen kiborult,hiszen kárba veszett az a sok idő amit a kiképzésére fordított(ak).
Ettől kezdve beindultak ám az események,amikor is Gwen nagy nehezen,de elmondja az édesanyjának Gracenek, hogy mi történt vele és ő azon nyomban elviszi őt az Őrzők Rendjébe,ahol az időutazókat segítik.
Ez egy szupertitkos társaság,amit egy bizonyos Saint Germain Gróf nevezetű férfi alapított egy érdekes cél elérése érdekében. A lényeg,hogy 12 vérvonala ( a tizenkettek köre ) van az időutazók családjának és van egy szerkezet a kronográf aminek a segítségével elapszálnak a múltba és ha ebbe a kütyübe belekerül mind a 12 vérvonal akkor a kör bezárul.

Minden vérvonalat egy drágakőhöz párosítottak (borostyán,opál,achát,akvamarin,smaragd,citrin,karneol,nefrit,fekete turmalin,zafír, gyémánt,rubin)
Ez persze nem hangzik túl izgalmasan de várjátok ki a végét.
A Rend tagjait is megdöbbenti az események alakulása,de hát a küldetésnek folytatódnia kell tovább,így Gwennek kell elvállalnia azt a feladatot,amit eredetileg Charlotte-nak volt szánva,időnként vissza kell utaznia a múltba egy bizonyos Gideon de Villiersel,aki szintén időutazó egy másik vérvonalból és akivel rendbe kell tennie a múlt eseményeit. És ekkor találkoznak először...csakhogy amikor Gwen meglátja Gideont eláll a szava,hiszen még soha nem találkozott ilyen jóképű, zöldszemű *-* fiúval,mint ő, ráadásul ráébred arra,hogy korábbi elapszálása során már látta magát vele,méghozzá csókolózni...ezért állandóan zavarban van a fiú közelében.

Gideonnak persze szintén nem tetszik az események alakulása,ezért eleinte nagyon ellenszenves és otromba Gwennel, és úgy gondolja,hogy egyedül jobban megbirkózik a feladattal,ami nem más mint a múltban felkutatni minden vérvonalat,ami még nem került bele a kronográfba. Így nem indul valami fényesen a kapcsolatuk. Egyszer Gwen majdnem fel is adja az egészet,mert senki nem hisz benne és mindenki csak egy kis szerencsétlent lát benne,de a Rend egyik tagja biztatja és segít neki.
Ekkor Gwen új erőre kap és beleveti magát az időutazásba...jó kis kalandokba keverednek Gideonnal,aki lassacskán megkedveli a lányt és amit eleinte bosszantónak talált benne,azt az első rész végére vonzalom váltja fel.
Az első rész végére még egy csókot is kapunk,ami kevésbé lenne bosszantó,ha nem az utolsó lapon történne :).
Azért még maradnék kicsit az első kötetnél,ha nem bánjátok. Nagyjából már ebből a részből lehet sejteni,hogy a grófnak hátsó szándékai vannak,de természetesen ezt még senki sem tudja bizonyítani.
Itt jön képbe Lucy Montrose  és Paul de Villiers akik szintén időutazók,a Gwenéket megelőző vérvonalból és akik annak idején megszöktek a múltba és magukkal vitték azt a kronográfot,amiben már majdnem az összes vérvonal benne volt csak Gwené és Gideoné nem.

Senki nem akarta elhinni nekik,hogy,ha bezárul a kör,akkor a kronográf egy elixírt készít,ami halhatatlanságot ad annak aki megissza és gróf ezt a magáénak akarta,de ők erre rájöttek és inkább megszöktek a szerkezettel együtt. Ja azt persze tudni kell,hogy a drága gróf mindenkinek azt adta be,hogy ha bezárul a tizenkettek köre akkor egy olyan élet kezdődik,ahol nincs háború,se szegénység...béke van...hahaha jól kitalálta a kis mocsok....bocsi itt egy kicsit előrehaladtam mert végül is ez azt hiszem csak az utolsó részben derül ki.
Visszatérve a történethezLucy és Paul  találkozik Gwennel és Gideonnal egy temportálásuk során és próbálják őket meggyőzni,hogy a gróf gonosz és tisztességtelen dolgokat művel a céljai elérése érdekében, ekkor Gwen kissé elbizonytalanodik,Gideon viszont továbbra is hajthatatlan egészen a második kötet végéig,amikor ő maga is megbizonyosodik az igazságról egy útja során.


A második kötetben egyébként még jobban bonyolódnak a dolgok és bár fele olyan izgalmas,mint az előző mégsem untam egyetlen lapját sem.
Itt nem csak a szerelmesek kapcsolatára gondolok,bár ott is lesznek fejlemények: lopott csókok, szerelmi vallomás,aztán árulás,ellenszenves viselkedés stb. Hanem gondolok itt arra is,hogy amikor Gwen egyszer egyedül elapszál a múltba a nagyapjával találja szembe magát,aki ekkor még tizenéves és ő is nagyon sokszor a segítségére lesz a lánynak,erről persze senkinek sem beszél a barátnőjén Leslie-n kívül.
Tulajdonképpen ebben a kötetben olyan túl sok dolog ugye nem történik...

Gwennek sok mindent meg kell még tanulnia,táncórákra járnak egy küldetés miatt, titokban találkozgat a nagyapjával és lesz egy új szereplőnk is Gideon öccsének képében,Raphael :). Gwendolyn egyre inkább elhiszei,hogy a gróf egy rossz és hataloméhes ember,aki bármire képes csakhogy elérje azt amit akar. A kötet végén az a gonosz..gonosz gróf elhiteti Gwendolynnal,hogy amit Gideon iránta érez az csak színjáték a célja elérése végett...így van vége a résznek...szerintetek? Majd szét vetett az ideg...


Tehát a harmadik rész szerelmi csalódással indul úgymond...Gwen teljesen kiborul,minden összeomlik körülötte,hiszen szereti azt a fiút (bár még nem vallotta be neki) és most nem tudja mi tévő legyen. Még jó,hogy a barátnője,Leslie ott van mellette és együtt próbálják megoldani a rejtélyeket. Ebben a részben csak úgy zajlanak az események...a családfa is egyre bonyolultabb :) és olyan gyorsan változnak a dolgok,hogy csak kapkodtam a fejem :).

Gondolhatjátok,milyen lesz a két fiatal kapcsolata egymással...állandó civakodás,a másik sértegetése,de az amikor Gideon azzal áll elő,hogy reméli barátok maradnak na akkor majdnem a falhoz csaptam a könyvet és persze neki is adtam volna egy jó nagy pofont,még hogy barátok hahh...
A dolgokat persze egyre jobban bonyolítja,hogy Gwenék rájöttek,mit rejthet az a titkos rekesz amit a nagyapja befalazott...
Itt pár cinkostársra lel kezdve Maddy néni és Mr. Bernhard személyében akik segítenek neki eltitkolni a kronográf hollétét,nehogy Charlotte rájöjjön és beárulja a Rendnek,akik még mindig a gróf mellett állnak.
Erről még Gideonnak sem számol be, mert hát ugye nem tudja hogy megbízhat-e a fiúban és ez így megy egészen a kötet közepéig, amikor is megjelenésük van a múltban egy nagyszabású ünnepségen,bálon ahol is a történtek hatására Gwen nem bírja tovább színleni az érzéseit,hogy közömbös számára a fiú...
Tulajdonképpen féltékeny lesz és az este folyamán egy kis szóváltást egy csók követ majd...egy nem is akármilyen csók :) végre...
Ezután történik egy kis gixer,amire nem voltak felkészülve...és Gwenről kiderül egy nagyon fontos és érdekes dolog,de ezt nem szeretném lelőni,azok előtt akik ugye még nem olvasták. Annyit elárulhatok,hogy erre SENKI sem számított...felcsigáztalak titeket ugye? Tessék elolvasni :)
Innentől kezdve Gideonnal is rendbe jönnek a dolgok a félreértéseket megtárgyalják és érzéseiket is egymás iránt...naná,hogy szeretik egymást :))).A lány beavatja mindabba,amit eddig titokban kiderített és együttes erővel próbálkoznak túl járni a gróf eszén és csapdába csalni őt.
Kiderül,hogy kik Gwen igazi szülei és ettől egy kicsit megint megroggyan de aztán Gideon segítségével újra összeszedi magát :).
Nem szeretnék több dolgot elárulni,szerintem már így is sokat fecsegtem...csak azt akarom még megosztani veletek,hogy a végén amikor már azt hittem,hogy minden rendben lesz akkor az írónő tett bele egy akkora csavart,hogy a szemem is ketté állt.
Ezzel kapcsolatban csak annyit árulok el,hogy kiderül a gróf a jelenben is ott van ráadásul a Rend tagjai között...*;* kb. így néztem...igen jól olvastátok és nem nem fogjátok kitalálni,hogy ki az csak,ha elolvassátok.
Ne ijedjetek meg,HAPPY END lesz a vége,ez a minimum ennyi félreértés után és ráadásul nem is akármilyen :))))))))))))).

Imádom ezt a könyvet,úgy ahogy van...nem csak, hogy izgalmas, eseménydús,jól felépített,hanem könnyed,humoros (nem is kicsit) történet. Volt amikor majd be pisiltem a nevetéstől,de komolyan.
Egyértelműen Leslie és Xemerius a humor felelős ebben a történetben,de azért néha Gwen és Gideon megnyilvánulásai és megmosolyogtatják az embert.
Egy biztos,hogy Kerstin Gier írónő utánozhatatlan érzékkel kelti életre a világ legcsodálatosabb érzését.
Éljétek át ti is Gideon és Gwendolyn kalandjait,akik szerelmükkel áttörnek az idő korlátain és mindenkor elvarázsolnak minket!
Az tuti,hogy nem most olvastam utoljára :).

Akkor,ahogy ígértem néhány szóval jellemzem a legfontosabb szereplőket a két főszereplő kivételével,nem feltétlen szoktam ilyet,de ebben a trilógiában még a karakterek is fantasztikusak és megérdemelnek pár szót :) :

Leslie: Ő Gwen legjobb barátnője,aki tudja,hogy a lány időutazó...és ő is minden kalandban és csínyban benne van sőt nagyon sokat segít a rejtélyek kibogozásában. Jó fej csaj,nagyon bírom és abszolút kulcsfigura.

Charlotte: Ő az akiről,azt hitték,hogy az időutazó gént örökölte,Gwen unokatesója. Ő többnyire keresztbe akar tenni a lánynak mivel nem akarja bevenni a gyomra még mindig,hogy Gwen lett az időutazó és nem ő. Arról nem beszélve,hogy szintén szerelmes Gideonba...megmondom őszintén a harmadik részben már egyszer kétszer meg is sajnáltam szegény szerencsétlent,hogy semmi sem akar neki összejönni.

Madddy néni: Ő Gwen nagynénje,akinek néha látomásai,különös álmai vannak a jövővel kapcsolatban...és emiatt szegényt bolondnak tartja a családja...kivéve Gwent. Neki nagyon sokat fog segíteni és jó pofa a nőci,csípem a karakterét.

Grace: Gwen anyukája...egészen a harmadik részig...

Lucy Montrose: Gwen unokahúga,aki megszökött a férjével Paul de Villierssel a múltba.

Mr. Bernhard: Komornyik a házban,amelyben Gwen és a családja élnek. Az első két részben eléggé fura figura volt számomra,olyan savanyú cukorka,de az utolsóban nagyon megkedveltem,amikor is kiderült,hogy mégsem olyan savanyú sőt még a humorát is megtalálta :) nagyon is Gwen mellett áll és sokat segít neki :).

James: Ő az iskolaszellem...ja igen ezt elfelejtettem mondani,hogy Gwen látja a szellemeket,ez is azt mutatja a vérvonalban,hogy Ő milyen különleges :). Jamesre visszatérve,ő is egy érdekes személyiség...nagyon régről maradt ott és tulajdonképpen fel sem fogja elég sokáig,hogy ő tényleg meghalt,ezért kicsit arrogáns eleinte,de aztán összebarátkoznak és Gwen elhatározza,hogy egy elapszálás során,ha találkoznak,akkor megpróbálja megmenteni az életét:). Nem árulom el,hogy sikerül-e neki,de a harmadik részben kiderül.

Xemerius: Ő egy vízköpő démon,aki az első rész végén bukkan fel,pont amikor Gwen és Gideon csókolóznak:). Pofátlan egy démon,azt meg kell hagyni,de imádom,csúcs egy pofa. A második résztől Gwen mellé csapódik és nagyon jó barátja lesz a lánynak. Ő a mi kis poéngyárosunk és mindig van valami beszólása a szerelmesek felé...főleg cikizi őket.

Raphael: Ő Gideon öccse,aki a második részben tűnik fel és marad is...igazából én végig csíptem,de csak a harmadik részben derül ki,hogy a srácok mellett áll addig olyan rejtélyes volt a szerepe...ja és úgy néz ki,hogy közte és Leslie között vonzalom alakul ki :).

Saint Germain gróf: időutazó és az Őrzők Rendjének alapítója. Gonosz...gonosz figura.

Lucas Montrose: Gwen nagypapája, a Páholy nagymestere egészen a haláláig. Nagyon jó fej figura,kár,hogy csak a múltban találkozhatunk vele.

Azt hiszem,bemutattam azokat a szereplőket akiket szóba hoztam az írásom alatt,ha valakit kihagytam akkor elnézést. Persze ennél jóval több szereplő van ,de nem akartam mindenkit felsorolni,főleg,ha meg sem említettem a bejegyzésemben.

Szerintem már sokan tudjátok azt is,hogy a rubinvörös az idén kerül a mozikba,igaz nem nálunk,de remélem hozzánk is hamar eljut...én nagyon várom már és ti?
Akik még nem látták az előzetest nekik itt van a link és gyorsan pótolják azt:
https://www.youtube.com/watch?v=nNY7_Y50J_M
 És itt a hivatalos orosz filmplakát. Nektek hogy tetszik?


Nicosia

2 megjegyzés:

  1. Szia. Nagyon jó kritikákat írsz, szeretem olvasni :) Igazán fel tudod kelteni az ember érdeklődését!! Csak így tovább :) ( ..míg olvastam az írásod, eszembe jutott rólad egy könyv az Obszidián Jennifer L. Armentrouttól..írtó jó könyv és a főszereplő, könyv kritikákat ír, mint te...) :)

    VálaszTörlés
  2. Szia. Hűű, hát nagyon szépen köszönöm, ezzel máris feldobtad a napomat :) de tényleg... ezért már érdemes írnom :). Jujj imádom azt a könyvet *-*, most eszembe juttattad hogy nem írtam róla a blogon :). Hamarosan pótolom :P

    VálaszTörlés