2013. március 14., csütörtök

Tündérek

Szinte minden korból és minden kultúrából találhatunk leírásokat a mítoszokban és tényleges élményekről szóló beszámolókban a Tündérekről. Formáik és tulajdonságaik éppolyan változatosságot mutatnak,mint maga a természet: tündökletes fénylények, rejtőzködő alakok izzó szénszemekkel, aranyhajú lánykák, egy árnyék a fűben,levélsusogás a szélcsendben, a napfény vagy a holdfény redői a vízen.
A Tündéreket és a tündérvilágot gyakran illetik angyali vagy démoni jelzőkkel, valójában pedig egészen mások. Senki sem tudja,mikor alakult ki a tündérhit,de a természeti népek legendái és hagyományai,amelyek dalok és mesék formájában több ezer éven keresztül fennmaradtak, mesélnek a tündérbirodalommal való találkozásokról. Például az új-zélandi maorik egyik legfőbb istensége Tangaroa, az óceánok,a halak, a tengeri tündérek,tritonok és sellők istene.
A Tündérek a világ minden tájáról származó mondakörben megtalálhatóak. Bretagne, Cornwall, Írország, Man-szigete, Skócia és Wales, a mediterrán országok,, Németország, Kelet-Európa és Oroszország, Skandinávia és Izland különösen gazdag a tündérekről szóló ismeretekben. Léteznek-e tündérek a mesevilágon kívül? A tündérekről általában kedves mesék jutnak az eszünkbe, ahol e parányi, jóságos csodalények fehér ruhában, varázspálcával a kezükben pillangóként repkednek, teljesítve a jó emberek kívánságait. Ahogy a mesében, az ezoterika világában is mindennek megvan a helye, bizonyos formában még a tündéreknek is.
A tündér szó, angolul "fairy", eredete a latin "fata" (sors, istennő), illetve az ófrancia "fay" (varázslat, bűbáj) szavakra vezethető vissza. Tehát mindenképpen olyan felsőbbrendű, halhatatlan lényre utal, aki emberfeletti varázserővel rendelkezik. A meséken kívül sok nép hit- és mondavilágában léteznek, de legerősebben Írországban és a Balkánon maradtak fenn.
A tündérek fajtái
Egyes nézetek szerint nem lehet olyan egyszerűen csoportosítani a tündéreket, hogy jók vagy rosszak, mert legalább annyiféle tündér létezik, ahány fajta ember. Legismertebbek a manók, koboldok, goblinok, gnómok, trollok, elfek, szilfek vagy pixie-k. Lehetnek szorgalmasak, félénkek, szemtelenek, de vannak köztük morcos, ellenséges fajták, akik nem szeretik az embereket, csak a kincsüket akarják. Ezek a kis, zöld lények a koboldok. Vannak segítőkész, védelmező tündérek is, például a manók, akik erdőkben, fák között élnek, vigyázva azokra. Ha egy fát nehéz kivágni, az azért van, mert egy manó védelmezi.
A Balkán tündérei
Az itt élő tündérek betegségeket, és egyéb kellemetlenségeket okozó negatív alakok voltak. Az emberek féltek tőlük, ezért nem is merték a nevükön nevezni őket, nehogy haragra gerjedjenek. A balkáni tündérek általában a tavaszi és koranyári pogány ünnepeken jelentek meg az emberek között, de olykor vihar vagy forgószél formájában is előfordultak.
A magyar tündérek
A régi magyar néphit Erdélyt tartja a tündérek lakhelyének. Sok vár van itt, amelyről úgy vélekednek, hogy tündérek lakták vagy építették őket. Ilyen például a dévai, aranyi vagy a kolozsvári vár. Némelyikükben időnként még ma is megjelennek azok a tündérek, akik ott laktak.
A kelta hiedelemvilág tündérei
Az angol/ír tündéreket elsősorban a kelta mitológia hiedelemvilága formálta. Maga a szó, fairy ma a köztudatban, angolszász nyelvterületen egy olyan apró tündért jelent mely szárnyakkal rendelkezik, megvan a maga különálló kis világa, emberekkel csak kivételes alkalmakkor érintkezik, nagyon hasonló az ír mesék igen kedvelt csínytevő, kincsőrző manójához. Az ír-kelta tündérek világa azonban nem ilyen egyszerű. Rengeteg fajtáját különböztetik meg: banshee (halálhírnök), finn (csínytevő szellem), gnoll, gnóm, kobold, bányamanó, brownie vagy bwca, és még rengeteg a tündérektől nehezen megkülönböztethető szellem, törpe, vízi tündér, sellő és egyéb furcsa félszerzet.
Az ír tündérek
Az írek szerint régen, amikor az ember még közelebb állt a természethez, a tündérek együtt éltek az emberekkel. Ekkor a tündérek óriások voltak, majd ahogy az emberek egyre inkább kizsákmányolták a természetet, törpévé váltak, és a föld alá menekültek. A föld alatt tündérösvények mentén közlekednek, amelyek tündérbokrok közelében húzódnak, mint a kökény, galagonya vagy a mogyoró. Írországban még ma is látni "tündérdombokat" (sidhe), melyeket egy-egy tündérkirály és -királynő ural. Az év egy bizonyos napján előbújnak, de általában nem láthatják őket az emberek, csak azok, akik szépen tudnak zenélni. A monda szerint a tündérek hozták magukkal a hárfát még amikor istenek voltak, de mivel táncolni jobban szerettek, mint zenélni, így a zene tudományát később az emberekre hagyták.


Most ismerjük meg őket egy másik oldalról is,hiszen manapság elég sok tündéres fantasy könyv jelent meg. Úgy látszik egyre több ember fantáziáját mozgatják meg a kis barátaim.
Mégis mindegyik máshogy mutatja be a tündéreket,sőt ha jobban belegondolok a legtöbb író eléggé gonosznak ábrázolja őket. 

Itt van például Melissa Marr aki a Tündérvilág sorozatot írta. Ő sem fest túl jó képet róluk,hiszen azt írja,hogy: A tündérek kedvesek és bájosak? Épp ellenkezőleg: erősek, veszélyesek, s az emberek világában élnek. Hol láthatatlanok, hol pedig álcát öltenek, és nem sokan tudják, kik ők valójában. A könyvet elolvasva rájön az ember,hogy köztük is van ugyan jó mint rossz és hogy nem minden az aminek látszik. Ettől függetlenül az első része a könyvnek nem volt rossz,de a másodikat már nehezen bírtam végigolvasni,a harmadikba pedig bele sem kezdtem már. Félreértés ne essék nem azért nem olvastam végig mert a tündéreket nem feltétlen jónak állítja be,hanem mert nem fogott meg a történet. A könyvek borítója viszont magukért beszélnek :).


Most jön számomra egy nagy kedvenc amivel be is bizonyítom a fent állítottakat.Ez nem más mint Karen Marie Moning Tündérkrónikák című sorozata. Szerintem vannak egy páran rajtam kívül,akik odavannak ezért az öt könyvért. Moning valami hihetetlenül jól ír és eszméletlenül építette fel ezt a történetet,melynek a tündérek is szereplői. Sőt a főszereplő sidhe-látó amivel eleinte nincs is tisztában. Majdnem le is buktatja magát,ami nem igazán lenne jó,mivel ebben is vannak gonosz,csúnya tündérek,de egyben nagyon szépek is :).Ezt az öt részes sorozatot mindenkinek ajánlom,mert minden van benne: kaland, szenvedély, cselszövés, intrika, ármány, kevés szerelem (mert ugye ez nem egy romantikus regény hanem urban fantasy,de azért van benne szerelmi szál is), illetve olyan csavarok vannak a történetben,hogy az valami hihetetlen,sokszor csak kapkodtam a fejem. Szóval higgyétek el ebben nem fogtok csalódni :).A most következő könyvnek,nem tündérek a főszereplői,de szerepelnek benne és pont úgy ahogyan én mindig is elképzeltem őket. A könyv nem más mint A.O. Esther Összetört glóriák című sorozata,melyben a tündérek sokszor fogják a főhősnőt segíteni,aki egy alászállt angyallány és akivel szoros barátságot kötnek.Ez eddig az egyetlen olyan fantasy regény,amely fedi a valóságot is,legalábbis számomra. Egy élmény volt számomra a regény olvasása,mindenkinek csak ajánlani tudom,akik egy varázslatos utazásra vágynak.


Az utolsó tündéres könyv amiről beszélni szeretnék nem más mint Julie Kagawa Vastündérek  sorozata,amelynek első két része kapható már a könyvesboltokban.Nekem ez a történet is nagyon tetszett és ez megint máshogy mutatja be a tündérek világát. Itt is megvannak a jók és rosszak egyaránt, talán ez azért tetszett annyira,mert kicsit olyan mesés volt nekem. Az írónő egy igazi tündérvilágba kalauzol minket,a történet a következő:Valami furcsa mindig volt Meghan életében; már hatéves kora óta, amikor édesapja eltűnt a szeme elől. Az iskolában sem tudott teljesen beilleszkedni… és otthon sem. Amikor egy gyanús idegen kezdi távolról figyelni, és tréfakedvelő legjobb barátja egyszeriben a védelmezőjévé válik, Meghan érzi, hogy minden meg fog változni, amit csak ismer. De a valóságot álmában sem tudta volna elképzelni – hogy ő egy mesebeli Tündérkirály lánya, és egyben tehetetlen báb egy öldöklő háborúban. De idővel kiderül, mire hajlandó azért, hogy megmentsen valakit, akit szeret, vagy hogy útját állja egy rejtelmes gonosznak, akivel egyetlen tündér sem mer szembenézni… és hogy megtalálja-e a szerelmet egy ifjú herceggel, aki szívesebben látná őt holtan, semhogy közel engedje jeges szívéhez.
Ha egy olyan kalandra vágytok,ahol előtérbe kerül a barátság,a kaland és a szerelem akkor mindenképpen ajánlom.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Julei Kagawa vastündérek sorozata megjelent filmbe? Vagy esetleg meg fog jelenni? Nagyon szeretem ezt a könyvet és örülnék ha meglenne filmesítve :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Egyenlőre még nincs hír arról,hogy készülne belőle film,de mivel én is nagyon szeretem a sorozatot mindig figyelem,egyszer hátha. :)
    Ha majd megtudok valamit ígérem szólok :).

    VálaszTörlés